tekan jangan tak tekan!

Tuesday, August 20, 2013

Kenangan Aidilfitri 1434H yang Indah.

Assalam..

Heii, raya dah berapa belas hari ni, baru nak update. Lantak lah, mak tak berapa nak rajin. kihkihkih. Alhamdulillah, Syawal tahun ini sangat bermakna buat kami sekeluarga. Kembali balik excited nak beraya tahun ni. Semuanya sebab our lil' angel, AMANI! Ya, kehadiran si kecil ni sangat memberi warna pada keluarga kami. Her first Syawal, mak pulak yang terlebih teruja. huhuhu. Baju raya entah berapa pasang, lebih dari sepuluh kot. Ayah ngah dia saja pun sampai 3 pasang di belinya. Ayah chik lagi, maksu lagi. Meriah ko dik. Raya pertama saja dah tukar 3 pasang baju. huhuhu. Kemeriahan raya makin bertambah sebab tahun ni jugak ahli keluarga dah makin bertambah. Dah ada adik ipar. Hari last Ramadhan, sempat berbuka cukup korum, 8 orang semua. Sesak meja makan. Tahun depan, bertambah lagi adik ipar InsyaAllah, kena makan kat bawah la pulak gamaknya. hehehe.

Hari raya pertama tahun ni agak berbeza sebab adik lelaki no 2 balik ke rumah isteri. Dekat saje, dalam 15 minit je dari rumah mak. Tapi datang lambat lah pulak. So sesi bersalaman minta maaf, diaorang laki bini tak ada dalam gambar. Owh, first time tahun ni tak ada gambar sekeluarga penuh. Ralat jugak rasanya. huhuhu. Macam biasa, lepas salam2 peluk cium, bergeraklah ke rumah arwah nenek dan makcik. Makan time! Raya pertama ni, biasanya memang kat rumah saya tak masak apa2. Sebab nak serang ke rumah saudara2 terdekat dulu. Rumah keluarga belah mak ayah berdekatan. Sekampung lah katakan. Jalan kaki je nak ke rumah family belah mak dan belah ayah. Tahun ni tema biru gelap. Recycle sebenarnya. Dah pakai masa kahwin adik April lepas. kihkihkih. Jimat sangat kan. Lil' Amani first time berbaju kurung. Comel gila. haha. Tapi baju yang beli ready made aje. Pasal mak salah jahit baju budak ni, terkecik sikit. So nampak sendat, kesian dia. Hancur harapan nak sedondon nak oii. sobs.


Tok Ki dan Tok Wan Amani


First time raya dengan cucu.

Kami laki bini. Sembunyikan sebahagian badan di belakang suami untuk kelihatan kecik dalam gambar. kahkahkah


Kami bertiga!


Kesayangan kami yang semakin banyak akal! 

Raya kedua, OPEN HOUSE. Memang tiap2 tahun, raya kedua adalah open house kat rumah kami. Menu wajib sama tiap2 tahun. Requested dari tetamu okeh. LONTONG dan SOTO. Tahun lepas try ubah menu, mee kari dan soto. Ramai complaint, nak lontong juga. So kembali lah kepada tradisi. huhuhu. Alhamdulillah, penuh rumah. Ahli keluarga bertambah, makanya bertambahlah tetamu bila keluarga ipar duai bertandang. Makanan licin tak bersisa. Harap maaf lah pada yang tak sempat makan sebab datang lambat. InsyaAllah, tahun depan kalau panjang umur, kena tambah kuantiti. huhu. Masa ni, mummy dan Amani sedondon, yeay! nak sangat sedondon bagaikan. Ada kisah di sebalik baju merah hijau ni. Baju kurung mummy ni sebenarnya baju raya tahun lepas. Masa tengah sarat mengandung, hantar kain kat tukang jahit. Memula dia taknak buat sebab dah sarat benar. Last2 dia buat juga, dengan pinggan kain yang di besarkan. So, dah pakai lah tahun lepas. 3 bulan lepas, jalan2 kat Giant KT ni, tiba2 jumpa gaun baby sebijik dengan baju mummy. Apa lagi, teruslah ku sambar buat baju raya budak kecik ni. hehehe. Suka tak terperi gitu mak nya.

meriah!

Kami sedondon! yeay!! 

Raya ketiga, berjalan2 time! Menapak lah kami tiga beranak mengukur jalan ke rumah saudara mara. Lebih ke rumah saudara mara suami. Sampai lewat petang kami berhari raya. Penat tak usah kira lah. Tapi tak apa lah, bukan selalu kan. Time2 macam ni lah nak kenal saudara mara pun. huhu. Our darling paling beruntung, meriah dia kumpul pitih raya! Telan air liur lah juga tengok duit dia beratus2. hahaha. Excited mak dia ni duk mengira duit anak. Nanti mummy masuk dalam tabung haji ye. DIa sedap je ngumpul duit, mummy daddy tersengih je kena hulur duit raya sampai licin poket. kihkih. Alhamdulillah, berpeluang sedekah duit kat budak2. hehe.

Okeh, cukup lah update sampai raya ke 3. Lain2 hari dah tak beraya dah, walaupun dapat cuti panjang gila. Maklumlah, dapat cuti sekali dengan cuti sekolah, bahagia berganda2 gitu. Setengah bulan bercuti, baru Ahad lepas masuk kerja. wuwuwuwuw. Yang pasti raya tahun ni antara paling happy dan seronok. Moga2 tahun mendatang bertambah2 seronoknya. Amin. Sebelum terlupa, Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin kepada semua sekelian makhluk tuhan di muka bumi ini!

eh, last but not least, family potret yang berjaya di ambil lepas open house raya ke 2 tu. Memandangkan semua ada, kecuali seorang yang beraya tak reti nak balik, saya paksa semua orang amik gambar. muahahaha. ni dia gambarnya..









































Bahahahaha. Kelas tak gambar raya kami. Kes malas nak pakai baju raya balik. Penat tak hilang lagi ni. Tengok budak Amani tu, muka seposen je. Masa nak ambik gambar ni dia tengah tidur. Tiba2 terjaga, menangis dalam gelap tak ada orang teman. Terus tangkap dia kejap amik gambar, pastu terus tepuk2 tidur balik. hahaha. Kesian ko dik. 

1 comment:

Faidza Mokhtar said...

best dapat anak girl..dapat sedondon..baju dress kembang2..kekekeke..berharap la dalam perut nie geng mama..tahun depan raye sakan.. sebab jeles tgk asim dgn abi sedondon..huhu

© The Colorfull of Mieyza's Life | Template By Blog Bingkisan Hati