tekan jangan tak tekan!

Wednesday, December 24, 2014

Musibah di Akhir Tahun

Assalamualaikum..

Hujung tahun dan tengkujuh di pantai timur memang berpisah tiada. Hujan lebat tak berhenti berhari2, air naik sampai masuk rumah, banjir, pun perkara biasa. Time2 macam ni kalau nak tengok matahari memang umpama pungguk rindukan bulan, gituu. Jemur baju seminggu pun belum tentu kering. Tiap2 tahun pun begini. Sudah kalis, sudah terbiasa. Kadang mengundang seronok juga. Mana tidaknya, sejuk, nyaman, mendung. Bikin mata kuyu sepanjang hari. Lapar memanjang. Kena pulak ada ubi kayu rebus dengan kopi panas2. Perrggghhhh. Nikmat.

Tapi jangan lupa, tengkujuh juga mengundang bencana. Macam api lah, kecil2 jadi kawan, besar jadi monster! Beberapa hari ni, pantai timur dilanda bah besar. Agak besar berbanding tahun2 sebelum ni. Macam kat kampung saya, Losong Haji Su, jarang sangat kalau tengkujuh air naik sampai melimpah ke jalan. Banjir macam mana pun, biasanya memang tak sampai ke mana lah air tu. Walaupun ikut geografi, kedudukan kampung ni memang dekat sangat dengan laut dan sungai. Tak percaya sila google. hehe. 

Tapi tahun ni, air naik memang besar. Rumah2 yang rendah sikit memang sampai ke paras pinggang. Mujur lah rumah saya tinggi, air tak sampai ke dalam. Dah benda jarang berlaku, macam pesta pulak jadinya orang2 kampung jakun dapat main air banjir. hahaha. Termasuk lah laki ambe, Alahai siap buat rakit bagai nak main air. Mana tak jakunnya, menurut mak, last banjir besar macam ni kat kampung losong ni zaman dia kecik2 dulu. Lama gila dah kot.





Dalam2 gembira boleh main banjir ni, jangan lupa ada yang derita akibat musibah ni. Ada yang sampai terpaksa tinggalkan rumah sebab rumah dah tenggelam. Hilang harta benda. Rosak barang perkakas rumah. Macam2 la. Harap tabah lah hadapi ujian ni. Setiap yang berlaku, pasti ada hikmahnya, kan.




Friday, December 5, 2014

Promo Shaklee Dis 2014 : Vitamin E complex dan Vitamin C plus

Assalamualaikum..

Terlewat memberi hebahan pasal promo shaklee bulan ni. Tapi better late than never kan. Ye dok? kikiki. Dah la promo mantopp bulan ni. Berganda2 hebat tau. Jom tengok!






Haaa! Mantop kan?? Vitamin E Complex dan Vitamin C Plus! Beli 6 percuma 1. Beli 2 diskaun 5%! Mana nak dapat oiii! 

Makcik2, kakak2, adik2 yang nak kulit glowing cantik berseri2, ni lah masanya untuk memborong supplement untuk kulit ni. Berbaloi2 you. Vitamin C kalau beli 2 botol, tahan setahun, ko mampu??? 

Apa lagi? Cepat2 membeli dan membelah supplement semulajadi yang selamat, berkesan dan semulajadi ni. InsyaAllah bukan setakat dapat kulit cantik, kesihatan pun meningkat berganda2.


Your super gojes lovely SID.

Mieyza Roslan
019 998 9052

Thursday, November 27, 2014

Kawan Baik Ibu Mengandung.

Assalamualaikum.

Hari ni nak cerita pasal pregnant mom's best friends!Hahh, mentang2 dia pregnant kan, asyik nak cerita pasal mengandung aje. Of course lah. Benda baik, harus dikongsi, ye dak? 

Apa benda yang best friend sangat ni? Supplement lah, sudah tentu. Kehamilan dan supplement haruslah berpisah tiada. Penting tahu untuk dapat nutrisi secukupnya sepanjang kehamilan. Dah segala benda yang dimakan harus dikongsi berdua dengan baby, makanya mak2 yang memboyot ni sangat penting untuk pastikan anda mendapat apa yang di perlukan dengan secukupnya.

Sesetengah orang mungkin kata tak payah nak ber-supplement bagai, makan je makanan berkhasiat, dah cukup. Kalau itu yang di pegang, silakan, kita hormat aje. Tapi bukan semua mak2 lalu nak makan segala mak nenek yang berkhasiat ni sepanjang hamil. Kadang tengok nasi pun meloya bagai, minum susu apatah lagi. Sayur pun kadang nak pandang pun tak hingin, kan.

Alternatifnya, supplement lah. Pastikan pilih supplement yang semulajadi, selamat dan berkesan. SHAKLEE lettew. huhuhu. Untuk kehamilan, Shaklee tawarkan 4 produk asas yang wajib diambil ibu hamil. Vitamin C, Vitamin B Complex, Ostematrix dan Vitalea. Khas untuk first trimester. Masuk trimester ke2 dan 3, boleh tambah Omegaguard. Kenapa? Mari kita tengok apa khasiatnya.

VITALEA
Vita-Lea adalah multivitamin jadi ibu tidak perlu mengambil obimin lagi. Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung.

B COMPLEX
B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

VITAMIN C

 Vitamin C  Shaklee melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. 1 biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari? Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.

OSTEMATRIX
Ostematrix - Ibu mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix ini mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Setiap 1 biji OsteMatrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya. Vitmain D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi. Sekiranya ibu mengandung kekurangkan kalsium ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis di usia tua.

OMEGA GUARD
Omega Guard - Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan otak dan mata baby. Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan.

*sumber di SINI


Jangan segan2 WA/email/Pm kita ye. Free consultation lagi tahu..:)

Mieyza Roslan
019 998 9052
fb: mieyza roslan
email: hamizaroslan@yahoo.com

Wednesday, November 26, 2014

4th Pregnancy

Assalamualaikum..

Tenggelam timbul tenggelam timbul mummy amani ni kan. kikiki. Musim2 tengkujuh ni, memang kita berhibernasi je kerjanya. Sejuk la katakan. Mujur tak turun salji je hah. Eh tapi 2,3 hari ni hujan dah tak mahu turun. Panas terik je. Tu yang keluar sarang ni. lalalallalaa

Straight to the point, mummy Amani ni pregnant lagi untuk kesekian kalinya. huhuhu. Alhamdulillah dah masuk 12 minggu, kalau ikut kiraan period. Tapi ikut scan baru nak masuk 11 minggu. Scan hari tu dah nampak kaki tangan kecik tergodek2 sana sini. Syukur Alhamdulillah.

Pregnant kali ni memang diterima dengan hati yang tak berapa nak tenang. Almaklum baru sangat lagi keguguran sebelum raya hari tu. Tak sampai 3 bulan pun jaraknya. Jadi bila timbul 2 lines kat UPT, hati sedikit tidak keruan. Takut sangat tragedi kembali berulang. Dah menghadap 2 kali kehilangan, mahunya tak trauma. Tapi yakinkan diri, ini rezeki Allah taala yang kasi. Apa pun yang jadi, redha la. 

So bila tahu pregnant awal bulan 10 hari tu, memang diam je tak bagitahu siapa2. Bimbang bercampur cuak. Malu pun ada. Ye lah, tahun ni saja, 3 kali dah pregnant. Kau hadoo?? hahaha. Tu pun ada mulut yang bising cakap, wahhh aktifnya. Choii sangat mulut tu erkk. Ikutkan planning lepas gugur hari tu, tahun depan baru fikir pasal baby baru. Tapi dah Allah nak kasi awal, terima saja seadanya. Ada terbaca, bila hamil, maknanya memang badan kita memang dah sedia dan sembuh untuk kembali pregnant. Lagi pun, masa gugur yang lepas, dua2 tak perlu DnC. Jadi risiko tu agak kurang. Wallahualam.

Cuak punya pasal, sampai 3 kali dah scan sebab takut jadi macam yang lepas2 punya. Bab scan ni pun mendatangkan debar jugak. 2 kali scan tak nampak. Ada kantung je. Doktor kata maybe sebab awal lagi. Kali ketiga scan lagi minggu lepas, Alhamdulillah siap dapat dengar jantung, dapat tengok kaki tangan kepala baby. Berair2 mata mak tengok baby kat dalam. Walaupun still kecik lagi, fragile lagi, sekurang2nya lega hati. Baru tak ragu2 nak buka buku pink. 

Moga2 kali ni, berjalan lancar lah hendaknya. Panjang lagi perjalanan nak menuju due date. tak mahu terlalu berharap, tapi doakan2 moga ini rezeki kami. Baru nak masuk anak kedua, 4 kali dah pregnant.huhu.  Mummy pun excited kembali menggali ilmu pregnancy dan birthing. Tak sabar nak kembali memboyot!


Assalamualaikum, adekbaby!

Sunday, November 16, 2014

Manfaat OMEGA GUARD Shaklee.

Assalam..

Seperti yang dijanjikan, jom kita share mengenai manfaat dan kepentingan OMEGA GUARD Shaklee ni.

Antara manfaat yang boleh didapati daripada minyak ikan Omega Guard ini ialah:

Sangat bagus untuk perkembangan minda dan otak.
Khasiat DHA yang terkandung dalam Omega Guard dapat dinikmati oleh bayi sejak dalam kandungan lagi jika ibu-ibu mengambilnya sewaktu mengandung. Ia kemudian dapat diteruskan menerusi penyusuan susu ibu jika ibu menyusu mengambilnya. Apabila mencecah umur satu tahun, Omega Guard boleh dicampurkan ke dalam susu atau makanan kanak-kanak atau sekiranya dia pandai menguyah, dia boleh mengunyahnya.

Baik untuk perkembangan memori dan fokus
Omega Guard adalah supplement yang sangat sesuai untuk orang yang mudah lupa atau hilang fokus kerana ia membantu dalam meningkatkan daya ingatan kita.

Menyokong kesihatan kardiovaskular
Asid lemak Omega 3 yang terkandung dalam Omega Guard merupakan asid lemak yang penting dalam membantu memastikan jantung, arteri dan salur darah sentiasa berada dalam keadaan sihat dan tidak tersumbat. Omega Guard membantu merendahkan paras trigliserida dalam badan lalu merendahkan risiko daripada terkena penyakit jantung ataupun stroke.

Mengawal paras kolestrol
Omega Guard juga bertindak untuk melawan kolestrol jahat (LDL). Ia akan mengurangkan kandungan kolestrol jahat dalam darah dan meningkatkan bilangan kolestrol baik.

Mengurangkan sakit sendi. 
Salah satu manfaat Omega Guard ialah ia juga bersifat anti-radang. Banyak kajian menunjukkan supplemen minyak ikan (EPA+DHA) amat bermanfaat dalam mengurangkan kebas dan keradangan pada sendi dan seterusnya membantu dalam merawat rheumatoid arthritis.

Mengurangkan gejala asthma. 
Memandangkan Omega 3 amat baik untuk melawan radang, maka pengambilan minyak ikan Omega Guard dapat membantu mengurangkan gejala selsema, asthma ataupun radang paru-paru.

Menguraikan lemak
Omega Guard mencegah pengumpulan lemak pada badan dan seterusnya mengelakkan masalah obesiti.

Memelihara kesihatan kulit.
Omega Guard dapat membantu melicinkan kulit dan membantu memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis dan lain-lain

*SUMBER DI SINI

Tapi, siapa pula yang sesuai amalkan OMEGA GUARD ni?

Semua boleh amalkan, terutamanya IBU HAMIL, IBU MENYUSU, WARGA EMAS, YANG NAK TURUNKAN BERAT BADAN, YANG ADA MASALAH KESIHATAN JANTUNG, termasuk lah KANAK-KANAK.

Best tak? best tak? Promosi masih berlangsung ye. Beli 6 percuma 1, siap dapat free membership lagi! Eh, kalau beli 2 pun dapat 5% diskaun you.

Cepat2 hubungi saya. Konsultasi percuma disediakan tau!

Mieyza Roslan
SMS/WA : 019 998 9052
fb: mieyza roslan




Thursday, November 6, 2014

Promo Shaklee Nov 2014: OMEGA GUARD

Assalam..

Bulan ni promo Shaklee, OMEGAGUARD. Yeay! Saya suka! Saya Suka! Jom kita teroka kebaikan dan kepentingan omega guard ni ye.




Omega 3 adalah asid lemak penting yang mengandungi EPA dan DHA yang sangat penting untuk perkembangan memori dan menajamkan minda. Namun tubuh manusia tidak boleh menghasilkan EPA dan DHA ini dan kita perlu mendapatkan sumber EPA dan DHA dari sumber makanan dan juga supplement.  Sumber EPA dan DHA yang terbaik adalah dari haiwan seperti ikan berbanding tumbuh-tumbuhan yang sukar ditukarkan oleh enzim tubuh. Tahap enzim tubuh yang bagus dapat memproses kesemua EPA, DHA, ALA dan lain-lain yang lagi yang terkandung dalam Omega 3 dengan maksima. Tak guna juga kita ambil makanan yang tinggi kandunga DHA, EPA dan lain-lain kalau enzim tubuh tidak berfungsi dengan baik. Jadi amat penting pastikan tubuh dalam keadaan sihat supaya kesemua zat dan nutrien dari makanan dapat diserap dengan baik.

Kelebihan Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee 

1. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair      sejuk (sardin, mackerel, herring dan anchovies) 

2. Tidak dihasilkan dari minyak hati ikan yang mengandungi toksik.  

3. Omega 3  dalam Omega Guard Shaklee mengandungi 3 kali lebih tumpat dari      ketumpatan minyak hati ikan. 

4. Sangat berbeza daripada produk omega 3 di pasaran kerana Omega Guard Shaklee satu-     satunya minyak ikan omega 3 paling tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak omega 3      semulajadi termasuk EPA, DHA dan ALA. 

5. 1 kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905mg asid lemak omega 3, EPA dan DHA. 

6. Omega Guard Shaklee dihasilkan daripada kaedah ultratulen bergred farmaseutikal      berteknologi terkini 

7. Kaedah utlratulen adalah proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrask      omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum,      merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB. 

*sumber dari sini.

Bestkan OmegaGuard ni. Nanti kita share tentang kepentingan dan siapa yang patut ambil OMEGAGUARD ni ye.

Untuk pertanyaan dan consultation percuma, hubungi saya:

Facebook: Mieyza Roslan
SMS/WA : 019 998 9052


Saturday, October 11, 2014

Kisah Ramadhan, Syawal dan 3rd Pregnancy

Assalam..

Sesi meng-update kisah yang sudah diketegorikan sebagai BASI. Kihkih. Siapa suruh bertapa dalam gua lama sangat kan.

Seperti diceritakan sebelum ni, tahun ini berpuasa dengan badan berdua. Mengandung kali ke 3 untuk anak kedua. Kali ini punya pregnancy adalah sangat dirancang dan terancang. Tepat pada waktu dan memang boleh di agak. Eh, apa yang cuba di beritahu ni? kekeke. Pendek kata memang well planning lah. Ingat lagi, 2 hari sebelum majlis kahwin adik, ke Giant beli UPT sebab dah delay hampir seminggu. Nak balik, tiba2 rasa nak terkucil. Alang dah nak terkucil, moh le kita buat test terus. Dasar tak reti nak sabar. Tengah hari buta buat UPT. Ko rasa timbul terang benderang lah result nya? Nehiiii. Yillek. Satu line je wei. Dengan kecewa dan muka tak berapa nak seposen, simpan balik stick tu dalam kotak. Terus pulang ke rumah. Ehh, tiba2 dalam hiba, rasa nak tenung balik UPT. Sekali, muncul lah line yang di tunggu2. 2 Lines. Yeay!! Walau pun sedia maklum result tak valid after 5 minutes, tetap ku yakin POSITIVE! Giteewww cerita dia.

Bermula lah perjalanan hidup seorang ibu bakal beranak 2 ni. Seminggu lepas tu, sakit tak boleh bangun. Yang ni dah cerita dulu. Lepas tu, masuk Ramadhan pulak. Puasa penuh ke? Nehiii Yillekk. Puasa selang sehari okeh. Macam yang sebelum2 ni, tak ada muntah, tak ada alahan teruk. Cuma mabuk2 laut gitu. Pening memanjang. Melepek aje tidurnya. 2 minggu kot puasa selang sehari. Masak lah nak puasa ganti nanti. kikiki. Pregnancy paling sihat lah kali ini. Langsung tak bleeding. Paling banyak bed rest.

After 2 weeks melalui hari2 yang pening2 mabuk itu, tiba2 ku gagah perkasa. Berjaya puasa penuh pada minggu 3 dan 4 ramadhan. Hilang segala mabuk pening. Terdetik di hati, eh masa miscarriage yang ke dua hari tu pun macam ni juga, Dah la waktu pun hampir sama, 11 minggu. Tak sedap hati. Dah fikir bukan2. 

4 hari sebelum raya, rasa nak pergi scan kat klinik. Kononnya lepas raya nak buat buku. Emak temankan sebab suami kerja. Sekali scan, KANTUNG KOSONG. Tiada baby, tiada heartbeat. Kosong sekosong kosongnya. Hanya ada kantung. Terpinga2 sekejap. Terdiam. Tapi masa tu dengan mak, cool lagi. Doktor kata maybe kecik lagi, tak nampak. Eh, 11 minggu dah kot. Tengahari suami pulang, tak tahan. Terus lah menangis teresak2 di bahu suami. Dah dapat rasa, memang bukan rezeki lagi.

Google pasal kantung kehamilan kosong ni, eh rupanya ramai yang senasib. Malas nak  terang, google sendiri ek. kiki. Alhamdulillah, lepas sejam dua mampu menenangkan diri. Mampu terima hakikat, Mampu kembali bergelak ketawa. Semua ini pinjaman. Dah tertulis bukan rezeki, apa yang nak dipersoalkan. Mungkin ini bukan yang terbaik. Keesokkan hari, terus bleeding. Hairan sungguh, selama ini langsung tak pernah bleeding, elok2 je dapat tahu, terus haaa berdarah2.

Yakin lambat lagi keluar, esoknya, siap ke Besut rumah makcik sebab nak kutip durian. hahaha. Masa ni dah bleeding sikit2. Bangun pagi Jumaat tu, di kala orang duk sibuk kutip durian, turun darah dengan agak banyak. Terus siap2 cepat pulang ke Kuala Terengganu. Dari besut, terus ke Hospital besar K. Trg dengan durian penuh se bonet. kahkahkah. Sebab tak tahan sakit dengan bleeding yang mencurah2 bak air terjun.

Sampai hospital, sesi korek mengkorek pulak dengan muncung mulut itik tu. Kali ni sakit sebab doktor agak kasar. Nasib baik ko tak makan penyepak aku wahai doktor. Sila berlembut sikit ye lain kali. Alhamdulillah, kali ni pun tak perlu DnC. Sebab dah keluar habis. Sempat lah bermalam 1 malam di wad. 



Syukur lah tak beraya di wad kan. hehehehe. Persiapan raya? Kosong. Tak sempat buat apa2 pun, sebab konon nak shopping last minit. Padan muka. Raya dalam pantang kita tahun ni. ehh berpantang keww? kihkih. Kesimpulannya, raya tetap raya, tapi pakai baju lama. Bolehh la. 

muka orang tengah pantang tu. gegegegege

Yang menariknya, Allah ambil balik pinjaman Dia genap 6 bulan lepas Dia ambil yang kedua tu. 25 Jan-25 Julai. Usia kehamilan pun sama, 11 minggu 5 hari. Dan pada waktu sepatutnya due date 2nd pregnancy itu, adalah waktu saya hilang yang 3rd pregnancy. Hebat percaturan Allah. Sebagai hambaNya, saya yakin dan redha, ada hikmah tersembunyi. 

Senyummmm

Begitu lah cerita rangkuman 3 serangkai. Kesimpulannya, tiada rezeki lagi nak bergelar mummy ber-anak dua. Panjang dan lebar ni. Ni pun banyak short cut dah. kan cerita habis, 3 hari baru siap. kohhh kohh kohhh. Macamlah ada yang nak baca kan. 

ok. bai.

Wednesday, October 8, 2014

Promo Shaklee Oktober 2014.

Assalam..


I'm back! Lama tidak bersiaran. Kita mulakan dengan promo terlajak laris Shaklee bulan ni, ESP! Atau nama kad pengenalan dia, Energizing Soy Protein. Beli 6 percuma 1! Mana nak dapat oii. Antara produk terlaris Shaklee ni. Mana tak nya, setiap set lengkap shaklee mesti ada ESP ni. Penting tahu ESP ni.

ESP, seperti namanya, merupakan minuman protein yang diperbuat dari kacang soya bermutu tinggi. Terpaling penting, non-GMO. Apa tu? Sila google bahaya bahan makanan berasaskan GMO ye. 1 tin ESP lebih kurang 850g tu dihasilkan daripada 30kg kacang soya tahu! Hebat kan. Jadi ESP merupakan sumber protein yang sangat baik, di samping sumber2 protein semulajadi seperti ikan, tauhu.

Apa Kebaikan ESP?

  1. Dilengkapi dengan unsur kalsium untuk elakkan kerapuhan tulang kerana serbuk soya yang bersifat keasidan.
  2.  Membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam 
  3.  Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan
  4. Membantu menjadikan kulit lebih berseri dan menganjalkan kulit/awet muda kerana protein penting untuk kulit.
  5. Meransang regenerasi kulit dan otot, mengurangkan kedutan, 
  6. Memberi ton warna kulit yang sekata
  7. Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu
  8. Protein yang lengkap (mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan)
  9. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral
  10. Rendah lemak, tanpa kolestrol
  11. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi
  12. 1tin 850g dihasilkan dari 30kg kcg soya
  13. Diproses menggunakan air bukannya alkohol untuk memelihara kandungan isoflavone
  14. Protein soya(tumbuhan )lebih mudah dihadam berbanding protein haiwan
  15. Membantu mengurangkan risiko kanser, 
  16.  Bertindak sebagai antioksidan, 
  17.  Menguatkan sistem imun tubuh, 
  18. Mempertingkatkan tahap kolestol baik, 
  19. Memelihara kesihatan jantung 
  20. Membaiki pigmentasi – membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, pigmentasi, kedutan dan kesan tua
  21. Membaiki memori – meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan
  22. Pembekal tenaga – membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan  sistem imun, maka ia baik untuk kekal bertenaga, mencegah migrain, insomnia dan tekanan
  23. Baik untuk hormon – kacang soya kaya dgn isoflavones. 
  24. Membantu merendahkan paras kolestrol, 
  25. Mencegah osteoporosis 
  26. Membantu pembentukan sel-sel baru.
  27. Membantu menyembuhkan gastrik. 
  28. Memberi kekenyangan, sesuai untuk diet menguruskan badan.
  29. Mempercepatkan pemulihan luka selepas pembedahan.
  30. Memudarkan parut
  31. Membantu pembinaan tubuh kanak-kanak
  32. Kecantikan kulit dan rambut
* sumber di sini.


Tahu apa yang berlaku kalau badan kita kekurangan protein?

  • rasa lemah, lesu, tak bermaya..akhirnya menggeletar.
  • kolesterol tinggi, tekanan darah rendah..jadi pening.
  • punca ulser perut + ulser usus.
  • luka lambat sembuh akhirnya berparut.
  • ganggu penglihatan / lama kelamaan jadi kabur.
  • antibodi tak kuat. Bila kurang protein, badan tak boleh nak lawan penyakit yang datang. Kurang ketahanan

Siapa yang patut ambil ESP? 

Kita Semua!! terutamanya...
  • Ibu Hamil
  • Ibu yang menyusu
  • Warga Emas
  • Yang ingin kulit cantik
  • Pengidap diabetes
  • yang ingin kuruskan badan
  • Dan lain2 lagi.
Sebab apa? ESP mampu menyediakan keperluan protein secukupnya dalam badan kita. Suka tak? suka tak? suka tak?

Nanti kita sembang lagi pasal ESP ni. Banyak oii kalau nak cerita. Kena part by part lah. huhu. Nak tahu lebih? Jangan segan jangan silu contact saya di:

facebook: mieyza roslan
SMS/WA : 019 998 9052




Tuesday, October 7, 2014

Masih Di Sini..

Assalamualaikum..


Koohh..koohhh..Koohhhhh.. Terbatuk.

Banyak habuk. Bersawang.

Lama tak di jenguk, lama tak bersapu. Sepi tanpa kata.

Tak pernah lupa, tak pernah gagal mengingati.

Cumanya masih mencari sisa semangat yang hilang entah ke mana.

Malas pun, ya juga.:)

Kisah duka suka datang dan pergi, silih berganti.

Datang gembira, Sedih pun mahu kunjung tiba.

Makanya, redha lah apa pun ketentuannya.

Bukan kah yang datang dariNya itu adalah terbaik?

Hadapilah dengan senyuman. Yang terpaling ikhlas.

Kerana yang berganti duka itu berlipatgandanya sukanya.

Alhamdulillah..Alhamdulillah..Alhamdulillah.

Syukur atas segala pengalaman, atas segala rezeki yang melimpah ruah, atas segala kasih sayang, atas segala peringatan yang di beri.

Yang pergi, biarlah berlalu. Yang diambil kembali, biarlah tenang di sisi penciptamu. 

Aku masih di sini.

Dengan harapan dan cita2 moga blog ini hidup kembali.

Biarkan bunga ku mewangiiii, selamanyaaaaa..... eh??


Tuesday, June 24, 2014

Sakit itu Penghapus Dosa.

Assalam..

Lama tak menjenguk blog. Straight to the point, tuan rumah adalah sangat tidak sihat. Sakit kena buatan orang. Haha. okeh, tak kelakar. Sebenarnya tidak kepastian, sakit sebab morning sickness atau sebab apa. Yang pasti, sakit yang tak boleh bangun berjalan2 bergurau senda bermanja2. Sakit yang membawa bed rest hampir seminggu sampai terpisah dengan dunia luar. Sakit yang berdenyut2 yang kalau kau bawak bergurau time tu, aku kasi penampar sampai bisu. Erkk.

Sebab sakit ni jugak, hampir 2 papan panadol di telan. Nangisssss. Tak tahan sakit punya pasal. Padahal bukan main nak mengelak makan ubat, nak2 time berbadan dua macam sekarang. Masa pregnantkan Amani dulu, sebutir ubat pun tak pernah telan, walau demam macam mana pun. Ni time adek baby, terpaksa jugak. Mohon mengerti ye adek baby. Mummy terpaksa. 

Lepas dipaksa oleh daddy, tok wan dan tokki, mummy membawa diri ke klinik juga. Paling menterkejutkan, doktor diagnose mummy ada RESDUNG. Haaa! Pelik lagi hairan. Berdasarkan kawasan yang sakit berdenyut2 tu, doktor cakap mungkin resdung. Bukan yang jenis bersin, yang jenis gatal2 hidung mata bagai tu. Tapi jenis yang sakit. Tak percaya doktor, balik terus google gejala resdung. Nahhh, sekali memang betul. Katanya, disebabkan selsema, hingus2 yang bertakung di dalam menyebabkan jangkitan di kawasan sekitar muka. Owhh, baru teringat, memang demam selesema baru2 ni.T______________T.  tak pasti ini cuma sementara atau selamanya. Sebab selama ini tak pernah alahan kalau makan seafood atau makanan yang bisa buat pesakit resdung. 

Berjuta kemaafan buat pemenang2 GA baru2 ni. Satu pun belum settle pasal sehari selepas umum pemenang, terus penyakit datang menyerang. Bukan berpantun, tapi kebenaran. InsyaAllah, janji tetap janji. Hari ni baru jenguk blog. Mohon memahami dan sabar menanti ye kawan2.

Moga sakit yang datang ini menghapuskan dosa2 yang bertimbung2, bergunung2 ni. Sakit itukan penghapus dosa. Maka redha dan berlapang dada. InsyaAllah, moga diganti Allah dengan perkara yang lebih baik. Dan moga adek baby membesar dengan jayanya kat dalam. Doa2kan ya!

Thursday, June 12, 2014

Keputusan First GA by Mieyza Roslan

Assalam..

My GA dah beberapa hari berlalu. Tapi result tak keluar2 lagi. Sebab?Tuan tanah tidak sihat. Batuk demam dan selsema. huhu. Mohon ampun dan maaf sangat2 pada yang join. Alhamdulillah, ada 106 penyertaan. Tak sangka sangat sebab masa nak buat GA tu asyik duk fikir ada ke orang nak join. huhu. 

Undian telah di buat. Ramai pulak yang terlibat dalam cabut undi ni. huhu. So saya umumkan pemenangnya ye. trannnggggg Tanggg tangggggg!

Hadiah Utama: 

No . 69


Hadiah Saguhati.

No. 84

No. 99

No. 63


Tahniah pada yang menang! InsyaAllah secepat mungkin saya akan settle kan hadiah2 ini. Pada yang tak berjaya, tak mengapa. Sekurang2nya dapat tambah kenalan, ye dak. huhu. Sejujurnya, belum berkesempatan pun nak bertegur sapa dengan semua peserta. Slow2 lah lepas ni saya akan singgah ke blog awak2 orang ye. Lagi sekali, Thank you to all sebab sudi join ya!

Monday, June 9, 2014

9 Jun 2014. Yang ke 3.

Assalam..

Yeay! 9 Jun sudah tiba! Maknanya 1st Give away by Mieyza Roslan berakhir hari ini. Alhamdulillah, tak sangka sambutan sangat menggalakkan. Sungguh tak sangka. InsyaAllah esok kita akan cabut undi 5 orang pemenang bertuah. huhuhu. Siapa insan terpilih? Tungguuuuu. 

Hari ini juga sangat bermakna kerana 9 Jun merupakan tarikh keramat, hari di mana saya dan suami selamat di ijab kabul. Secara rasminya menjadi suami isteri. 3 tahun dah berlalu. InsyaAllah, jika jodoh panjang, macam2 lagi kisah yang mungkin terukir antara kami. Mohon agar lebih banyak kisah manis yang bakal kami lalui bersama. Amin. Tak sambut beria2 pun, sebab semua masih keletihan lepas majlis sambut menantu adik, sabtu lepas. hanya keluar makan ramai2 tadi. Teringin nak buat kek sendiri, tapi masih belum berkesempatan. Teringin sangat nak buat kek Choc Indulgence, barang2 dah beli, tapi tak terbuat2 lagi. huhuhu.

Hadiah tahun ni, Alhamdulillah, cukup buat kami tersenyum lebar. Terima kasih Allah atas kurniaan ini.:) Hadiah dari suami pulak, Lenovo A850. Suka? Sudah tentu lah, walaupun sebenarnya tak minat sangat smart phone ni. Rumit dan susah nak guna. Tapi dah suami desak dan paksa, terpaksa lah terima. Hahahakktuii. konon kan. Kita tengok, mampu bertahan ke tidak dengan smart phone ni. Kot lah berpaling semula kat telepon rm80 sebutir. kahkahkah.



Dear husband, arjuna beta, panjang lagi perjalanan kita. Sentiasa lah menjaga dan mempertahankan rumahtangga kita. Moga2 kita mampu menjadi daddy mummy yang terbaik buat anak2. Moga2 rumahtangga dan keluarga kita diberkati dan diredhai Allah. Amin. 

1st Give Away by Mieyza Roslan

* Ini adalah sticky post. Scroll down for the new entry. Thank you.*

Assalam..

First time buat GA ni, sempena anniversary katanya. kiki. Tempoh masa sebulan, sampai tarikh keramat 9 Jun 2014. Harap ada yang sudi join ye.:)


ok, ikut rules di bawah ya.

1. Follow blog ni hockmieyza85.blogspot.com
2. Copy banner dan link kan ke blog ini.
3. Buat entry dengan tajuk 1st GA by Mieyza Roslan.
4. Tinggalkan link entry di ruangan komen, ya.

Hadiah:

1. Hadiah utama kasi surprise sikit, hadiah MISTERI bernilai RM 50.
2. 3 Hadiah saguhati berupa kredit telefon bernilai RM 30, RM 20, dan RM 10

Jom join!


Monday, June 2, 2014

Promo Shaklee Jun 2014 : Awesome Vitamin E Complex!

Assalam..

Bulan Jun dah tiba, apalagi, teruja tunggu apa promosi shaklee bulan ni. Bulan ni promo Vitamin E Complex! Beli 6 percuma 1. Menarikkan. Tapi apa pentingnya vitamin E ni? Perlu ke ambil vitamin E? Okeh, jom berkenalan dengan vitamin E. Vitamin E adalah sekumpulan sebatian larut lemak dengan sifat antioksidan yang kuat. Antioksidan adalah bahan yang mengurangkan kerosakan oksidatif, kerosakan yang disebabkan oleh oksigen yang boleh membahayakan tisu manusia, sel-sel dan organ-organ. Dalam erti kata lain, memperlahankan proses kemusnahan sel. 

Vitamin E boleh didapati secara semulajadi dalam pemakanan harian seperti minyak sayur, telur, daging, buah-buahan dan sayur-sayuran. Dan jangan lupa, vitamin E boleh didapati juga dalam bentuk supplemen seperti vitamin E Complex SHAKLEE. huhu. Ini yang best, sebab dalam kehidupan kita yang sibuk terkejar ke sana ke mari, kadang2 makan tak menentu, kadang2 makan pun belum tentu dapat nutrisi yang mencukupi. Apa kata ambil vitamin E dalam bentuk makanan tambahan? InsyaAllah, bermanfaat untuk tubuh badan. 

Dan tahukah kita, vitamin E ni digunakan untuk merawat dan mencegah penyakit berkaitan jantung dan arteri, untuk cegah diabetes, cegah kanser, untuk otak, untuk sistem saraf, untuk PMS, untuk darah tinggi, untuk keremajaan kulit, untuk parut dan macam-macam lagi (sumber di sini). Banyakkan. Opss tak lupa, bagus untuk lelaki juga sebagai pengganti tongkat ali..:)


Jadi jangan segan2, jangan malu2 untuk hubungi saya untuk pertanyaan dan pembelian. Kita borak panjang2. hehe.

Your SID
Mieyza Roslan
SMS: 019-9989052
email: hamizaroslan@yahoo.com


Friday, May 30, 2014

Nikah Kahwin Adik

Assalam..

Minggu lepas, 23 hb, selamat dah adik lelaki yang ke 3 menikah. Yang ni sorang dengan orang jauh, orang Jengka. yang lain semua berjodoh dengan orang dekat. InsyaAllah, kalau jodoh masing2 panjang, ini merupakan majlis nikah terakhir adik beradik kami. Yang bongsu dah selamat januari lepas. Tak ada peluang lah anak2 saudara nak tengok mak saudara dan pak saudara kahwin. hehe. 



Jumaat lepas, berkonvoi ramai2 ke Jengka. seronok sekali sekala berjalan jauh ni. Walaupun sesat barat kena tinggal sebab masing2 drive macam tengah race kat Sepang. T___________T. First time saya drive sejauh tu. Selama ni, suami je yang bawa kalau travel jauh2. Tapi sebab tak cukup driver, kami suami isteri terpisah. Suami drive kereta lain, saya drive kereta kami.Alhamdulillah, selamat sampai selamat balik. Homestay yang pihak perempuan sediakan pun sangat selesa. Luas dan nyaman. Seronok berkumpul ramai2 macam ni. Bukan senang nak himpunkan saudara mara belah mak dan ayah dalam serumah macam ni. huhu. Meriah!

Kenduri sambut menantu belah kami pulak minggu depan, 7 hb ni. Macam kenduri adik bongsu lepas, yang ni pun mak ayah buat kecik2 je. Tak besar macam kenduri saya dulu. Pulak tu 7hb tu memang ramai sangat orang buat majlis kahwin. Dah nama pun cuti sekolah, memang kenduri sakan lah. Jemputan kenduri pada tarikh sama ada 7 jemputan yang mak saya terima. So, mak ayah buat kecik je, majlis kesyukuran je. ukur baju di badan sendiri, senang cakap. 

Alhamdulillah, tak banyak berhabis pun untuk majlis kali ni. banyak guna yang recycled je. muahaha. Tahun ni paling ramai sepupu sepapat kahwin dan tunang. Jadi guna je mana yang ada terutamanya untuk hiasan hantaran. banyak sangat jimatnya. hehehe. Pelamin pun nanti kan buat sendiri, tak tempah mana2. Pun guna yang cousin punya, kahwin bulan 3 baru2 ni. Adik saya ni pun bukan berduit sangat, baru bekerja. Duit tak sempat nak kumpul banyak lagi. So tak payah lah nak grand2 sangat. Ikut kemampuan sudah. Yang penting, utamakan yang wajib..:)

To my baby brother, selamat menjalani kehidupan berumah tangga. Moga bahagia hingga ke syurga. Banyak2 bertolak ansur dengan isteri dan moga2 cepat bagi aku anak saudara lagi..kikiikiki.. aminnn.

Tuesday, May 27, 2014

Mari Belajar Menjahit.

Assalam..

iolls dah belajar menjahit uolls. kiki. Minggu ni dah masuk minggu ke-3. Dream comes true orang putih kata. Dah bertahun tunggu peluang macam ni, sekarang baru dapat. Murah pulak tu, sebab bawah anjuran Yayasan terengganu. Alhamdulillah. Dulu zaman bekerja, selalu terlepas peluang nak belajar. Bila dah berhenti, tak ada pulak yang buka kelas. Try juga tanya2 kelas menjahit yang berbayar tu. Sekali yuran rm1k ++. Erkk, sabar dulu lah.huhu. Rezeki kali ni dapat masuk kelas ni. RM 60 je untuk 4 bulan. InsyaAllah akan belajar buat baju kurung, baju melayu, kebaya dan seluar. 

Sebenarnya dulu2 tak adalah minat pun bab2 jahit menjahit ni. Langsung tak minat. Masa zaman sekolah dulu, masa kelas Kemahiran Hidup ke ERT, lupa dah, bila kena menjahit, serah kat mak. wakakaka. mak yang tolong buatkan, okeh. Ingat lagi, masa form 1, buat apron. masa form 2 ke form 3, buat sarung kotak. memang menyampah habis nak siapkan benda tu. kikiki. Sekarang bukan main semangat nak belajar. hehe. Sekurang2 dapat buat baju kurung pun jadi lah.

Tapi kalau dah tak berbakat tu, memang kena struggled gila lah. Macam saya ni. Belum buat baju lagi, baru belajar jahitan asas dah rasa nak lingkupkan mesin jahit tu. hahaha. Stress rupanya kalau tak reti menjahit ni. Orang dah siap macam2 jenis jahitan, saya masih terkial2 betulkan mesin. First week, bukan main excited. Masuk minggu kedua, berkerut2 dahi tahan rasa geram sebab buat2 tak menjadi. kahkahkah.

Tapi dah namanya belajar, ye tak. Haruslah banyak bersabar mieyza oiii. Alhamdulillah, banyak benda dah belajar. jahitan mata lalat, tulang belut, jelujur, sembat, kelim. Daripada zero knowledge, dapat lah buat sikit2, walaupun jahitan bersimpul2 macam apa entah.Minggu ni dah start buat pola baju kurung. Kembali excited! Terus berangan2 nak buat baju kurung Amani. InsyaAllah kalau kuat semangat, siap lah sebelum raya ni. kiki. Doakan moga2 kuat semangat, dan moga2 hati mudah terima pelajaran baru ni. hehe. kot2 lah boleh buka bisnes baru. Verangannnn.

gambar curi..kikiki



Saturday, May 17, 2014

I'm a Mak Long!

Assalam..

Alhamdulillah, sudah hampir 2 minggu bergelar MAK LONG. Happy dapat pangkat baru! Hehe. seminggu overdue, akhirnya selamatlah Ahmad Umar Irsyad menjenguk dunia. Tak nak keluar dari perut mama ye. huhu. Tapi sempat sehari je balik rumah, lepas tu kena warded, sebab suspect jangkitan kuman, seminggu lamanya. Sekarang Alhamdulillah dah balik ke rumah.

Baby Irsyad ni cucu ke dua Tok Wan dan Tokki. Dah sepasang dah cucu tokwan tokki. Si kak long Amani pun dapat terima je baby baru. Asyik panggil Baby baby. Tak adalah dengki menangis2 bila tokwan dukung baby. Kalau dengan orang lain, jangan lah. Mengamuk2 tak bagi tokwan dukung baby. Hai la kak long ni. 



Baby Irsyad dengan Mak Long


Dengan papa dan mama.

Semoga baby Irsyad membesar dengan sihat, jadi anak soleh. Dan moga2 kakak Amani tak buli Irsyad nanti ye. kikiki.




___________________________________________________________________________

Hamil dengan sihat, berpantang dengan selamat dengan SHAKLEE!

Dapatkan vitamin-vitamin yang semulajadi, terbaik dan diakui berkesan dari SHAKLEE untuk kehamilan anda. Hamil dengan sihat dengan SHAKLEE. Dan berpantang dengan tanpa rasa penat dan meletihkan dengan SHAKLEE. 


Hubungi saya:

fb: Mieyza Roslan
SMS: 019-9989052
email: hamizaroslan@yahoo.com

© The Colorfull of Mieyza's Life | Template By Blog Bingkisan Hati