tekan jangan tak tekan!

Monday, September 16, 2013

Mummy's kitchen : Beef Lasagna

Assalam.

Selamat Hari Malaysia untuk semua. Ramai yang ambil peluang cuti panjangkan. So apa lagi, balik kampung lah. Kampung saya kalau time cuti2 macam gini, memang penuh dan padat lah. Maklumlah orang nak borong keropok lekor Losong. huhu. Cuti2 macam ni jugak biasanya balik lah adik2 ku yang ke kampung halaman. Bukan senang nak cukupkan korum macam ni. So masa ni lah biasa masak sedap2 sikit. Baru berbaloi penat2 masak. Ai is suka masak western, adik2 pun memang suka makan western. Tapi husband kesayangan beta is tak suka western food. Ikan panggang or singgang ikan, dia suka teramat. Makanya kena tunggu adik2 balik baru semangat nak buat spegetti ke, chicken chop ke apa ke. Cuti kali ni, kita masak LASAGNA. Owhh sedap oii. Ni lah benda yang mummy duk teringin nak makan sangat2 masa pregnant kan Amani. Nasib baik tak mengidam, cuma teringin je. huhu.

Ramai orang yang tak berani nak masak lasagna. Susah lah, rumit lah. Memang lah leceh sikit, tapi tak ada lah susah sangat. Saya pun tak kerap sangat buat ni. Baru 3,4 kali kot. Malas sebenarnya. haha. Kali ni sebab nak makan sangat, kena lah merajinkan diri. kuikuikui. Last time makan, masa open house baru2 ni. Sedapnya alahai. Terus hari2 aku menyimpan azam nak buat. kihkihkih. Meh nak share resipi lasagna ala mummy amani. Tapi resepi saya koboi je, main campak2. Mahu yang lebih proper, sila minta bantuan encik google. berlambak keluar resipi. Macam2 cara ada. huhu.

Resipi Beef Lasagna:

A (Pasta Lasagna brand San Remo - beli yang precook punya. Maksudnya boleh terus guna tanpa celur dulu)


B (Sos Bolognese)

Bawang Besar kuning 1 labu
bawang putih  5 ulas
Daun Bay  2 helai
Sos bolognese 1 botol
Chopped tomato 1 tin
Daging kisar  400 gram (satu plastik) -kalu suka ayam, boleh guna ayam cincang.
cendawan butang  setengah tin - hiris nipis2
garam/gula secukup rasa

- tumis bawang besar, bawang putih sampai naik bau, masukkan daun bay dan daging. Kacau biar daging hampir masak. masukkan chopped tomato, sos bolognese. Dah mendidih, masukkan cendawan butang. Perasakan dengan garam dan gula. Kecilkan api, biarkan mereneh sekejap dalam 15 minit. Kalau tengok macam pekat, tambah air. Jangan pekat sangat sebab nanti nak guna pasta lasagna yang precook, tak celur.

C (Sos Putih)
Mentega 2 sudu besar
tepung gandum  2 sudu besar
Slices cheese 3 keping
susu segar 3 cawan
Garam/lada hitam

-Panaskan mentega sampai cair, masukkan tepung. Kacau sampai jadi kuning2 macam nak masak. Alihkan dari api sekejap, masukkan susu segar. letak balik atas api, kacau sampai pekat. Maukkan slices cheese, kacau lagi sampai sebati. Masukkan garam dan lada hitam. Siap.

Cara Melapis:

Sediakan satu loyang petak. lapisan bawah (dasar loyang) sekali sendukkan sedikit Bahan B, ratakan. Susun lasagna sampai penuh, tapi jangan bertindan. kalau masih ada ruang, patahkan lasagna dan tutup bahagian tersebut. Sendukkan bahan B lagi sekali atas lasagna sampai menutupi semua. Sendukkan bahan C atas bahan B. Susun kembali lasagna dan ulang langkah di atas. Buat beberapa lapis. Lapisan paling atas, bahan C. Taburkan keju mozarella yang di parut sampai penuh. Terpulang, mahu lebih keju, sila tambah lagi. Bakar selama 50 minit. suhu 170 degree C.



Ni pulak lunch tadi, Nasi Mandhi Ayam. Lepas ke barat, kita ke timur tengah pulak. Haha. Ada beberapa resipi sebenarnya. tapi yang ni guna resipi paling simple, tapi rasanya tetap sedap. Nanti ambe share resepi nasi arab ni. Bateri laptop nak meninggal dah ni. hahaha. Tapi resepi ni berbaloi kot untuk di cuba..Okeh kawan2, selamat memasak. 



1 comment:

izaFiza said...

Napok senang je. Nk try la resepi mummy amani. Eh tp ambe xdop oben.huwaaa.

© The Colorfull of Mieyza's Life | Template By Blog Bingkisan Hati