tekan jangan tak tekan!

Saturday, February 1, 2014

Berpantang lagi..

Assalam..

Hari ni dah masuk hari ke 6 berpantang. Tak sangka kena lalui situasi ni lagi seawal ini. hehe. Being me yang jenis main redah, atau orang terengganu kata, 'bahang rambang', sesi berpantang bukan lah sesuatu yang disukai dengan rela. Berpantang masa bersalin dulu pun tak tegar sangat, cilok sana sini. haha. inikan pula berpantang sebab gugur ni. Tapi banyak orang kata pantang sebab gugur ni lebih teruk dari berpantang lepas bersalin. Masih2 tercari2 dan tertanya2 kebenaran disebalik kenyataan itu. Macam tak logik, tapi itu lah. Kena buat research lagi ni. huhu. In my case, saya melalui proses keguguran tanpa melalui banyak kesakitan. Kecuali kehilangan darah yang agak banyak. Lepas dah selesai semua, berehat kat wad, terus rasa bertenaga macam biasa, tanpa rasa apa2. Jadi feeling nak berpantang tu langsung tak ada. Fikir saya, keluar dari wad terus boleh teruskan hidup macam biasa. Lompat bintang, berlari2 anak, main bola sepak macam biasa. Hahaha. Menipu sangat kalau rutin hidup ku sebegitu. kahkah. Yes, maksud saya, tanpa berpantang. Tapi tak ada maknanya. Semua bising tengok saya yang jalan tak kepit2, tak berstokin, tak reti duduk diam. Makanya, haruslah saya berstokin, makan berpantang, dan duduk diam2 baring. Amani pun dah tak boleh berdukung dengan mummy. Memang rasa tak best sebab tak sakit tak penat, tapi kena buat2 macam sakit. huhu. Tapi bila fikir balik, memang tak rasa sakit, tapi yang dalaman tu belum sihat lagi. Yang tu lah paling penting kena jaga. Kata nak guna lama kan. hehe. Jadinya, jangan lah berdegil sangat untuk tak ikut segala hal2 berpantang ni. Seboleh2nya ikut lah mana yang terlogik akal. Cumanya masih keliru, nak pantang sampai bila ni? Kalau beranak, periodnya 44 hari. Ni pun takkan lah selama itu jugak? Puas google, ada yang kata 2 minggu, ada yang sebulan, ada yang cakap sama macam beranak, 44 hari. uwaaaaaa!. Lama kot. 

Owh, satu lagi, ramai yang tanya, macam mana boleh gugur? Kenapa gugur? Yang tu tak dapat lah nak menjawapnya. Dah ketentuan Allah S.W.T, nak buat macam mana kan. Mungkin sebab kes denggi baru2 ni kot. Ye lah, saya punya platlet sangat2 rendah. Dah tahap kritikal dah. Mungkin beri kesan kat fetus sebab badan pun lemah sangat masa tu. Pulak tu stress sebab asyik kena cucuk nak ambil darah. Hoii, tak nak ingat balik. Seram! Well, i put the blame 100% on me. Pregnant kali ni memang saya agak kurang menjaga. Tak menggelabah macam dulu. Ye lah, dulu first time, serba serbi nak jaga. Supplement on time, maggi nescafe semua tak pandang. Yang kali ini supplement pun jarang makan, makan kurang terjaga, makan je apa pun. Rasa sangat bersalah di situ. Bad mummy..T_T..Selebihnya, rahsia Allah. Ada lah hikmah disebaliknya tu. 

Sebelum keluar wad hari tu, cik nurse dah ingatkan untuk beri masa 3 bulan untuk mengandung semula. Siap suruh makan ubat untuk merancang. Tapi saya rasa macam lama je 3 bulan tu. hahaha. Well, biar badan tentukan bila masa dia sedia untuk mengandung semula. haha. Harap2 lekat balik dalam masa terdekat. Sebab planning nya tahun ni nak seorang lagi baby. Kan lambat2 terbabas ke tahun lain. Hidup kena merancang. Haha. Amboii Mummy!

Awwww..

1 comment:

© The Colorfull of Mieyza's Life | Template By Blog Bingkisan Hati