tekan jangan tak tekan!

Saturday, October 11, 2014

Kisah Ramadhan, Syawal dan 3rd Pregnancy

Assalam..

Sesi meng-update kisah yang sudah diketegorikan sebagai BASI. Kihkih. Siapa suruh bertapa dalam gua lama sangat kan.

Seperti diceritakan sebelum ni, tahun ini berpuasa dengan badan berdua. Mengandung kali ke 3 untuk anak kedua. Kali ini punya pregnancy adalah sangat dirancang dan terancang. Tepat pada waktu dan memang boleh di agak. Eh, apa yang cuba di beritahu ni? kekeke. Pendek kata memang well planning lah. Ingat lagi, 2 hari sebelum majlis kahwin adik, ke Giant beli UPT sebab dah delay hampir seminggu. Nak balik, tiba2 rasa nak terkucil. Alang dah nak terkucil, moh le kita buat test terus. Dasar tak reti nak sabar. Tengah hari buta buat UPT. Ko rasa timbul terang benderang lah result nya? Nehiiii. Yillek. Satu line je wei. Dengan kecewa dan muka tak berapa nak seposen, simpan balik stick tu dalam kotak. Terus pulang ke rumah. Ehh, tiba2 dalam hiba, rasa nak tenung balik UPT. Sekali, muncul lah line yang di tunggu2. 2 Lines. Yeay!! Walau pun sedia maklum result tak valid after 5 minutes, tetap ku yakin POSITIVE! Giteewww cerita dia.

Bermula lah perjalanan hidup seorang ibu bakal beranak 2 ni. Seminggu lepas tu, sakit tak boleh bangun. Yang ni dah cerita dulu. Lepas tu, masuk Ramadhan pulak. Puasa penuh ke? Nehiii Yillekk. Puasa selang sehari okeh. Macam yang sebelum2 ni, tak ada muntah, tak ada alahan teruk. Cuma mabuk2 laut gitu. Pening memanjang. Melepek aje tidurnya. 2 minggu kot puasa selang sehari. Masak lah nak puasa ganti nanti. kikiki. Pregnancy paling sihat lah kali ini. Langsung tak bleeding. Paling banyak bed rest.

After 2 weeks melalui hari2 yang pening2 mabuk itu, tiba2 ku gagah perkasa. Berjaya puasa penuh pada minggu 3 dan 4 ramadhan. Hilang segala mabuk pening. Terdetik di hati, eh masa miscarriage yang ke dua hari tu pun macam ni juga, Dah la waktu pun hampir sama, 11 minggu. Tak sedap hati. Dah fikir bukan2. 

4 hari sebelum raya, rasa nak pergi scan kat klinik. Kononnya lepas raya nak buat buku. Emak temankan sebab suami kerja. Sekali scan, KANTUNG KOSONG. Tiada baby, tiada heartbeat. Kosong sekosong kosongnya. Hanya ada kantung. Terpinga2 sekejap. Terdiam. Tapi masa tu dengan mak, cool lagi. Doktor kata maybe kecik lagi, tak nampak. Eh, 11 minggu dah kot. Tengahari suami pulang, tak tahan. Terus lah menangis teresak2 di bahu suami. Dah dapat rasa, memang bukan rezeki lagi.

Google pasal kantung kehamilan kosong ni, eh rupanya ramai yang senasib. Malas nak  terang, google sendiri ek. kiki. Alhamdulillah, lepas sejam dua mampu menenangkan diri. Mampu terima hakikat, Mampu kembali bergelak ketawa. Semua ini pinjaman. Dah tertulis bukan rezeki, apa yang nak dipersoalkan. Mungkin ini bukan yang terbaik. Keesokkan hari, terus bleeding. Hairan sungguh, selama ini langsung tak pernah bleeding, elok2 je dapat tahu, terus haaa berdarah2.

Yakin lambat lagi keluar, esoknya, siap ke Besut rumah makcik sebab nak kutip durian. hahaha. Masa ni dah bleeding sikit2. Bangun pagi Jumaat tu, di kala orang duk sibuk kutip durian, turun darah dengan agak banyak. Terus siap2 cepat pulang ke Kuala Terengganu. Dari besut, terus ke Hospital besar K. Trg dengan durian penuh se bonet. kahkahkah. Sebab tak tahan sakit dengan bleeding yang mencurah2 bak air terjun.

Sampai hospital, sesi korek mengkorek pulak dengan muncung mulut itik tu. Kali ni sakit sebab doktor agak kasar. Nasib baik ko tak makan penyepak aku wahai doktor. Sila berlembut sikit ye lain kali. Alhamdulillah, kali ni pun tak perlu DnC. Sebab dah keluar habis. Sempat lah bermalam 1 malam di wad. 



Syukur lah tak beraya di wad kan. hehehehe. Persiapan raya? Kosong. Tak sempat buat apa2 pun, sebab konon nak shopping last minit. Padan muka. Raya dalam pantang kita tahun ni. ehh berpantang keww? kihkih. Kesimpulannya, raya tetap raya, tapi pakai baju lama. Bolehh la. 

muka orang tengah pantang tu. gegegegege

Yang menariknya, Allah ambil balik pinjaman Dia genap 6 bulan lepas Dia ambil yang kedua tu. 25 Jan-25 Julai. Usia kehamilan pun sama, 11 minggu 5 hari. Dan pada waktu sepatutnya due date 2nd pregnancy itu, adalah waktu saya hilang yang 3rd pregnancy. Hebat percaturan Allah. Sebagai hambaNya, saya yakin dan redha, ada hikmah tersembunyi. 

Senyummmm

Begitu lah cerita rangkuman 3 serangkai. Kesimpulannya, tiada rezeki lagi nak bergelar mummy ber-anak dua. Panjang dan lebar ni. Ni pun banyak short cut dah. kan cerita habis, 3 hari baru siap. kohhh kohh kohhh. Macamlah ada yang nak baca kan. 

ok. bai.

2 comments:

yong norliza said...

Sbar tau..allah ada plan yg lebih baik..sy pun 2nd prgnancy gugur tp kena cuci jgk sbb xkluar hbis..sesi mulut itik tu memang ngeri

mieyza said...

a'a kan..ngeri weiii. tak mo dah kena..kikiki

© The Colorfull of Mieyza's Life | Template By Blog Bingkisan Hati