tekan jangan tak tekan!

Wednesday, August 1, 2012

7 Months..:)

Assalam..

Alhamdulillah, our litle caliph is already 28 weeks inside! Sudah 7 bulan. Means lebih kurang 10 minggu lagi InsyaAllah baby akan lihat dunia. 10 minggu sangat sekejap okeh. Dah masuk 7 bulan ni pun macam tak percaya je. Macam baru semalam menangis terketar2 tengok dua lines muncul pada pregnancy test. hehe. Perkembangan setakat ni, sangat berkembang hebat lah. haha. Perut makin besar. Ramai yang tegur perut dah macam masuk 9 bulan. Padahal baru 7 bulan ni. Nak buat macam mana, tengok mak dia yang kembang setaman ni pun dah tahu kan. Standard lah kot, sudah lah renek tak cukup inci, besar melebar pulak tu. Harus lah perut pun ikut sama membesar kan. kehkehkeh. Tapi Alhamdulilah, cik baby masih ikut saiz standard lagi, tak adalah besar luar biasa ke apa ke.  Peliknya, berat mummy turun lagi walau pun rasa berat dah tak larat nak berjalan. Nurse pun geleng2 kepala. Alah, puasa kan, normal lah kot. Bukan banyak pun turun.

Tapi faham2 lah, bila perut makin berat dan besar ni, penat dan letih sangat berganda. Dengan mengah lagi, sakit belakang lagi. Memang haru menjalani ibadah puasa kali ni. 2 hari lepas, paling haru, lepas kes pedih ulu hati hari tu. Bangun sahur macam biasa, makan sepiring kuew teow goreng, air suam 2 gelas. Tengah2 azan subuh, boleh pulak tiba2 muntah mencurah2 ke ladang gandum. Bak kata daddy baby, macam air terjun. Gila banyak muntah. Habis terkeluar segala isi perut. Kebetulan pagi tu kena ke klinik untuk rutin checkup. Terus nurse suruh buka puasa, takut hipoglisemia. So, setakat ni dah 2 hari tak puasa. T____T. Tak apa lah, demi baby, mummy relakan saja. Time nak tidur pun sekarang dah tak selesa. Mengiring tak kena, terlentang lagi tak kena.. T_____________T.

Apa pun, harap2 saya masih mampu menjalani 10 minggu yang mendatang ni. Banyak lagi persiapan baby yang tak terbuat. Persiapan raya tak payah cakap lah, memang zero kot. hahaha. moga cik baby sihat2 dalam perut ni. Owhh, dah kena start kira gerakan baby. macam susah je. hehehe. Cik baby, sila behave ye, kesian kat mummy ni. Nanti keluar mummy gomol2 puas2 ye..:)

1 comment:

Ummi Najla said...

Saya pun rasa macam sekejap je mieyza dah 7 bulan. Macam baru je lagi baca entry mieyza masa pregnant 5 weeks. Cepat masa berlalu 

© The Colorfull of Mieyza's Life | Template By Blog Bingkisan Hati