tekan jangan tak tekan!

Friday, November 1, 2013

Adik baby?

Assalam..

Sudah masuk November dah, kejap je di hujung tahun. Kat Terengganu sekarang dah nak masuk musim tengkujuh. Hari2 hujan turun mencurah2. Pagi2 nak bangun, payah yang amat sebab tidur yang maha sedap. kehkeh. Erk, nak story satu cerita. Malu sebenarnya. haha. Lepas beranakkan Amani setahun yang lepas, doktor ada tanya, nak guna kaedah apa untuk family planning. Since she was born thru cser, kami dinasihatkan untuk tunggu 2 tahun lagi for second pregnancy.  Fikir punya fikir, kaji punya kaji last2 pilih cara inject punya. Sebab ni paling sesuai kot, tak payah telan2 pil, kononnya. Tapinya, bertahan 2 kali je kot ambik injection sebab ai is takut jarum. hahaha. Teringat dia punya sakit tu, memang delayed sokmo ke klinik. Lagi pun, kaedah ni buat menstrual cycle sangat berterabur. So, bincang2 dengan suami, terus stop injection. Try kaedah getah tu, hubby pulak say no. Makanya, we go for natural je. Kalau terbabas, tanggung sendiri. kihkihkih. 

Tapi, apa yang berlaku beberapa hari ni buat saya tak senang duduk. Apa kes? Miss P tidak kunjung tepat pada waktunya. Eh, Amani nak dapat adik dah ke? Cuak wa cakap lu! hahaha. Tapi macam tak ada tanda2 pun. Macam masa first time dulu, ada juga simptom badan panas dalam, breast berdenyut sakit bukan main. Yang ni langsung tak ada tanda.  Bila bagitahu suami, dia sengih2 cakap syukur Alhamdulillah. Kurang asam punya daddy. haha. Berkira2 dah nak gi beli UPT. Dua tiga hari jugak lah duk berteka teki sendiri. Macam2 dalam kepala duk fikir. Boleh ke tidak ni, tak cukup 2 tahun lagi? Kan tertetas balik tempat jahit kan, naya. Lepas tu dan dan pulak aku boleh terbayang bestnya mengandung lagi sekali. Bestnya perut boyot jalan kedek2. Bestnya kalau dapat baby girl lagi, boleh teman kakak amani main. hahaha. Terus yang takut2 jadi excited. 

Dah, betul ke mengandung? Nehiiiiiiiiii heyyyyyyyy. Yillek! Akhirnya hari ni, Miss P bertandang jua. Saje ye kau main acah2 sama aku. Terus rasa lega. hahaha. Tapi sedih pun ada sebab dah berangan dah tengah memboyot lagi. huhuhu. Kakak Amani, sorry ye. Belum boleh bagi adik. hehehe. Jujurnya, memang nak sangat mengandung lagi, tapi rasanya badan belum ready. Stamina sangat lah ke laut. Pulak tu masa first dulu, ada GDM. Kena cucuk banyak kali, kena jumpa doktor banyak kali. Rasa sedikit fobia di situ bila mengenangkan kepayahan itu. So, ingat nak sihatkan badan dulu. Supplement pun dah lama ku tinggalkan. Sejak susu badan tak ada, terus tak makan sebarang supplement. Kena start balik makan kot.  Ikutkan planning memang tahun depan nak tambah lagi seorang. Memang lah kurang dari 2 tahun, tapi banyak je kot mak2 yang Czer ni mengandung balik tak cukup 2 tahun pun kan. Ye la, umur dah meningkat ni, kena beranak cepat2. Plannya, sebelum umur 30, mesti dah ada 2 anak. Nak tak nak, tahun depan kena lah mengandung. haha. Itu pun kalau ada rezeki lah. Kita hanya merancang, Allah jua yang tentukan. Mr Daddy, sila ikut perancangan ye. Masuk tahun depan je, kena gigih berusaha. hahahaha. 

Eh, bukan kah tahun depan itu tinggal lagi 2 bulan?? Erkk..



1 comment:

Rose Azadir said...

Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

© The Colorfull of Mieyza's Life | Template By Blog Bingkisan Hati