tekan jangan tak tekan!

Tuesday, May 8, 2012

Pakej Percutian 'Terindah' 5 hari 4 Malam di......

Hospital Sultanah Nur Zahirah.

Assalam. Lamanya tak update blog. April punya entri ada 2 je. Kes malas ke apa ni? Haha. Banyak sangat cerita sebenarnya. Tapi itu lah, masa tidak mengizinkan. Mummy-to-be lebih menghargai masa terluang dengan tidur daripada mengadap laptop update blog. Kehkehkeh. Alkisahnya di penghujung April, minggu lepas lah tu, untuk pertama kalinya dalam seumur hidup, saya telah selamat bercuti di HSNZ selama 5H4M. Warded lah wei, bukan bercuti betul2. T___________T. Hebat tak hebat, awal2 lagi dah kena tahan di ward. Pasal apa? Sebabnya glucose tinggi. Macam ni ceritanya, hari khamis lepas, masa check up kat KK, glucose in blood agak tinggi. Biasalah, melantak tak ingat kan. hehe. Memandangkan ada family history on diabetes, tanpa teragak2 doktor KK tu terus lah refer ke GH untuk dimasukkan ke ward. Saya ni tengah blur2 angguk2 je tanpa perasaan. Dah lah tengah kerja tu, dan2 dia suruh ke GH dengan segera. Dah settle semua, sampai rumah baru lah macam "hah! kena warded???!". Terus lah melalak sakan sebab dalam kepala memang tak ada menda lain dah selain jarum2 dan bau hospital yang tak ingin ku hidu itu. Pulak tu suami tak dapat hantar sebab tengah kerja, so parents saya yang hantarkan. Sampai kat ward, tukar uniform hospital yang calor hijau tu boleh kami bergelak ketawa sesama sendiri sebab sungguh kelakar orang yang sihat segar bugar ni tengah memperaga baju hijau besar di katil hospital. hahaha. 


Pengalaman bermalam di hospital? Tak ada lah teruk sangat. Ward pun tak crowded, pulak tu jiran2 katil sebelah menyebelah semua macam tak sakit jugak. Sihat je. Ada yang masuk sebab alahan, sakit perut, demam tak kebah2, dan juga kes miscarriage. Tak ada lah sakit2 kronik, yang nazak kronik2 semua kat ward lain. Tapi bosannya jangan nak cerita lah. Memang to the max punya bosan! Bayang lah terpaksa duduk kat katil je sepanjang hari. Nak merayau bukan ada tempat best. Nasib baik lah suami rajin menjenguk, asal ada masa terluang, tercongok lah beliau di sebelah katil saya tu. hehehe. Yang kelakarnya, saya memang dah apply cuti awal2 hari Ahad dan Isnin tu. Kononnya nak berjalan2 lah dengan suami ke mana2 untuk bercuti ke apa ke. Last2 memang betul2 dapat berehat macam puteri raja. Mana taknya, makanan pagi petang malam sampai terus ke katil. Heaven kan. hahaha. 


Tapi ada beberapa perkara yang buat saya tak boleh lupa. Hari first kat ward, malam tu kena scan sebab pregnant. Procedure biasa kot. Sebelum saya tu, ada lah beberapa orang yang tunggu giliran untuk di-scan. Tapi yang tak bestnya, ada yang keluar dari bilik scan sambil menangis2 sebab miscarriage, baby dah tak ada. Sedihnya. Sampai giliran saya, tiba2 rasa takut. Fikir macam2 dah dalam kepala. Nauzubillah, minta jauhlah dari benda2 yang tak baik. Masuk2 je doktor yang bertugas tengah bebel2 marahkan doktor2 pelatih yang ada sekali kat dalam tu. Sempat juga dia marah2 doktor KK yang sesuka hati hantar pesakit macam saya ni untuk di-warded tanpa buat diet control lah apa lah. Lantak lah doktor, nak tak nak saya dah tercongok kat sini. hehe. Lepas bebel2, dia pun scan. MasyaAllah, dah besar anak mummy. Dah ada kepala, badan, kaki tangan semua. Jantung pun dah berdegup kencang. Siap terkedik2 kaki tangan semua. Dan2 kat situ saya mengalir mata, sensitif mak kau, nak. Haha. Doktor tu pulak mengusik, "tengok anak awak tengah buat apa tu tergedik2 kaki tu". Terus tergelak besar omak kau ni sampai bergegar perut. hahaha. Training nak kayuh basikal ye sayang. Bila cakap kat bapak dia, jeles lah sang bapak sebab tak dapat tengok. kihkihkih. Dan sebab jeles punya pasal, dibawaknya omak ke klinik semalam untuk di-scan semula sebab bapak nak tengok anak dia duk berjoget2 kat dalam ni hah. 



Dan satu lagi masa saya teresak2 menangis sebab nak kena cucuk lagi untuk diambil darah di lengan. uwaaaaa! Ingat2 balik memang memalukan, sampai nurse2 pelatih tu duk pujuk2 macam budak2 je. hahaha. Ye lah, after dah dicucuk beberapa kali kat KK sampai lebam2 dua-dua belah tangan, memang sangat fobia okeh. Ingatkan dah tak payah cucuk lagi, last2 kena juga. Pulak tu yang nak mengambil darah tu doktor baru. Ingat lagi masa hari first kat ward, ada dua orang doktor ni yang memang sangat2 blur dan  macam tak tahu apa, even nak ambil jarum pun teragak2 yang mana satu. Lepas tu dengan muka tak confident nya dia pun cucuk lengan kakak seorang tu, siap godek2 lagi jarum tu dalam lengan akak tu sampai berkerut2 muka. Mana haku tak seram. So bila je time saya kena, memang terus menangis sampai doktor tu panik. kahkahkah. Nasib baik dalam esak2 tu saya hulur juga lengan even sebelum tu ada juga adegan tarik2 lengan. Dan nasib baik dia pandai ambik, tak sampai 10 saat pun. Sempat tu doktor tu kasi sedas, "airmata awak lagi banyak dari darah yang saya ambik ni". hahaha. Sentap mak tau!

Akhirnya, malam Isnin tu saya pun berjaya discharge, setelah melalui beberapa drama airmata sebab nak keluar cepat. Sebabnya hari selasa tu kan cuti Hari Buruh, takkan nak duduk hospital lagi. Baik beronggeng dengan suami. Sebab tu saya paksa juga nurse tu cakap kat doktor saya nak keluar juga malam tu. kihkihkih. Esoknya, Selasa terus ke Kota Bharu beronggeng dengan suami jalan2 mengukur tanah. Yang tu next time lah story, dah panjang sangat ni. Teehheeeeee.

1 comment:

aiko farahshahida said...

mama kite ni masuk spital pulak.
jaga diri ye mama miza.
hee

nanti dah sihat, kita shoot utk pregnant phase. hee

© The Colorfull of Mieyza's Life | Template By Blog Bingkisan Hati