tekan jangan tak tekan!

Tuesday, July 30, 2013

Dugaan di Bulan Ramadhan.

Assalam...

Last 2 days, satu kejadian yang tak disangka2 telah berlaku. ewahhhh, suspend tak?? haha. Tapi ye lah, memang tak disangka2 pun. Buat pertama kalinya, saya telah keciciran purse, di saat nak shopping baju raya. Sadis tak? Malam kejadian, suami ajak ke Terengganu trade Centre (TTC), cari baju raya yang tak settle2 lagi ni. Sebab takut jalan sesak, payah parking, kita merempit saja dengan motor. Lepas tu si cerdik pandai ni pikir, kalu bawak handbag kan bahaya. Tempat sesak2 ramai orang gitu nanti ada yang mencopet tak sedar. Jadi kita bawak purse saja, senang. Atas motor, siap masukkan dalam baju, takut kena rembat kan kalu pegang kat tangan macam tu. Punya ketat kawalan keselamatan. hahahaha. Beberapa minit sebelum sampai tu siap pegang kemas2 purse tu, sambil berkata2 dalam hati " aihh, kalu hilang purse ni, masak la aku nak kena buat i/c baru, segala mala kad bank kat dalam ni". Dah sampai, suami cari parking, turun dari motor, tiba2 purse ku GHAIB. Langsung tak ada kat tangan. Langsung tak ada atas jalan. Adehh. Tak tahu kat mana. Bila masa hilang? Entah. Rasa2 masa turun dari motor kot, terus jatuh dan terus di rembat orang. Sebabnya masa turun dari motor tu, memang ada yang lalu kat belakang tu. sobsssss. Suami pusing balik ikut jalan tadi, kot2 tercicir kat mana2, tapi memang tak ada. sobssss. T___________T.

Terkesan sangat di hati, sebab beberapa minit sebelum tu, memang terfikir ini yang bakal jadi. Hanya beberapa minit je, memang betul2 jadi. macam doa2 je pulak. Mujur lah tak bawak banyak duit, tapi tak banyak pun, boleh la kot beli baju amani lagi 5 pasang.T_______T. Yang duit tu, tak apa lah, kita redha. Yang tak berapa nak redhanya, kad pengenalan, kad bank, kad nikah, lesen memandu semua hilang sekali. Adehh, nak meredah panas mentari di bulan puasa ni semata2 nak renew segala benda itu adalah sangat tak best. Pagi esoknya, terus buat report polis. tak tahu sebenarnya sebab apa kena buat ni, sebab orang suruh buat, saya pun turutkan. hahahaha. Bukan polis tolong cari kan pun. Sampai hari ni, satu pun tak settle lagi. Tak ada perasaan pun. Biar lah dulu. Kalau polis tahan lesen tak ada, i/c tak ada, kita tunjuk lah surat report tu. hahaha. Erkk, sebenarnya tunggu kot2 la bulan2 mulia ni ada insan yang berhati mulia nak tolong pulangkan segala kad2 dalam purse tu. hehehe. Kot2 lah kan.

Kejadian ni sebenarnya buat saya tersedar betapa sekelip mata je, macam2 boleh berlaku. Peringatan manja dari Illahi barang kali. Mungkin balasan atas kekhilafan yang tak terkira banyaknya ni. Nak2 bulan Ramadhan ni, orang sibuk kejar ibadah, kau luang masa nak bershopping pulakkan. T____T. Mak saya pesan, kalau hilang duit ke, hilang barang ke, buat2 tak ingat je, jangan fikir langsung. Kalau fikir nanti buat serabut kepala. haha. Memang menjadi pun petua tu. Redha je, malas nak fikir. Cuma fikir, semua yang kita ada ni hanya pinjaman cuma. Duit tu pun, bukan rezeki saya. Rezeki orang. Moga2 yang mengambil tu benar2 perlukan duit. Redha dan pasrah. 

*Pagi tadi suami dah sound2 suruh bereskan renew lesen memandu. Takut bini dia kena tahan tak bawak lesen. haha. baik suami, sila temankan bini ke JPJ untuk renew lesen yek..

1 comment:

izaFiza said...

Sabar kak. Adik sy pon baru je terhilang wallet kat MCD. Huhu. Dugaan bulan pose.

© The Colorfull of Mieyza's Life | Template By Blog Bingkisan Hati