tekan jangan tak tekan!

Saturday, December 25, 2010

Bubur Asyura

Hari ni dah 19 Muharram. Dah lepas pun hari Asyura, tapi kat kampung saya, hari ni baru gotong royong buat bubur Asyura a.k.a bubur Syura. Memang hari yang di tunggu2, sebab setahun sekali je dapat makan bubur syura yang sedap. Setahu saya, setiap negeri bubur syura berlainan jenis kan. Saya pernah makan bubur Syura dari Utara kalu tak silap, agak manis dan ada pisang. Kalau kat Terengganu ni, bubur Syura jenis yang berempah, ada daging, ayam, isi ikan, pastu campur kacang merah, ubi keledek, dan jagung. Dah siap, tabur dengan serunding ikan, telur dadar hiris halus2 dan agar2 yang di cincang halus. Unik tak? Ke sama je semua negeri? Saya tak pasti pula negeri lain makan macam mana bubur syura ni. Tapi kalau kat sini, makan macam tu lah. tunggu sejuk, biar keras sampai boleh potong macam kuih talam, tabur aksesori2 semua tu, then makan!

Tadi semua berkumpul kat surau belakang rumah saya. Awal2 pagi lagi mak dan ayah saya dah sibuk siapkan semua barang untuk buat bubur Syura ni. Last time saya tengok orang buat Syura ramai2 ni masa sekolah. Masa tu kat Kelantan, MRSM JELI. Bubur Syura kat Kelantan ni lebih kurang je macam Terengganu punya, cuma rasa lain sikit, pastu color dia lagi hitam. Mungkin sebab rempah jenis lain kot. Lepas pada tu saya tak berpeluang lagi tengok, sampai lah tadi baru tengok orang gotong royong buat Syura. Sebab tu sedikit jakun di situ. Haha. Tapi dalam banyak2 bubur Syura, yang Terengganu punya paling sedappp saya rasa. Kaya dengan daging, ayam, ikan dan kacang. Sedappp! Eh eh..orang negeri lain jangan marah. Yang lain pun sedappp juga, cuma bagi tekak Terengganu jati macam saya, yang Terengganu punya tetap terrsedappp. huhuhu





4 comments:

mama rifQy said...

mizaaaaaaa!! saya nak sket!!!! sy suke ayusraaaa

mieyza said...

haha Kak Na..sampai tersasol2 mengeja. InsyaAllah saya bawak esok g opis.

mama rifQy said...

yeay!! suke..n best!! nak lagikk!!

mama rifQy said...

Nak curik gambar yeee!!

© The Colorfull of Mieyza's Life | Template By Blog Bingkisan Hati