tekan jangan tak tekan!

Sunday, December 5, 2010

Tengkujuh.

Owhh mood. Kemana dikau menghilang?

Lamanya tak update. Bukan tak ada cerita. Banyak sangat yang nak di-entrikan. Tapi banyak juga halangannya. Halangan paling besar, MALAS. Kalu masalah yang satu ini, tak dapek nak tolong dah. huhu. Lagi satu, musim tengkujuh di Terengganu tengah melalui fasa terhebat. Tengah hujan bersungguh2, macam tak nak berhenti langsung. Tak bagi can langsung nak beronggeng2. Eh, mana ada tak beronggeng. Hujan ribut petir pun, i sanggup je menapak mengharung banjir kalau di ajak bershopping berjalan kemana2. MUahaha.

 Tapi tak boleh nafi lah, kalau dah hujan bak marathon tak henti2 berhari2, banyak urusan lah yang tersangkut2. Hujan bukan spesis yang manja2 renyai2 tu, ni hujan yang lebat selebat2 nya. Kesian pulak tengok orang yang cuma bermotosikal untuk kemana2. Basah kuyup mandi hujan. Ye lah, pakai baju hujan or payong memang tak jalan dah. Eh tapi seronok apa mandi hujan. Teringat zaman kanak2 rebina dulu. Bila lagi kan nak mandi hujan. haha. Biasa lah, ini pemandangan biasa bagi penduduk pantai timur di akhir tahun. Musim tengkujuh yang sangat istimewa. Akhir tahun je tau dapat rasa macam ni. Memang mencabar lah kalu nak bercerita pasal musim tengkujuh ni. Bila hujan begini, automatik jalan raya mula lah jam macam musim perayaan. Sesak sendat dengan kereta. Ye lah, dari yang bermotorsikal, terus berkereta untuk elak hujan. Nak bangun tidur pun jadi cabaran musim2 sejuk begini. Haha. Keseronokan berselimut bertemankan irama hujan lebat sangat syioookk!! Macam hari2 nak tunggu jumaat, supaya boleh tidor lama sikit. kahkah. Tapi yang paling tak best, bab kehadiran students.  Nak2 kelas pagi, berapa kerat lah students yang datang. Adoii. Bab ni memang boleh mengundang marah betul. Ye lah, kita dah susah payah datang pagi2 nak mengajar, dia orang boleh tak datang sebab tidur lah, tak boleh datang sebab hujan lah. Dah nak buat macam mana, kelas pagi bukan boleh ubah2. Kalau orang lain boleh sanggup meredah hujan datang kelas pagi2, anda2 tak ada perasaan ke nak usaha bangun datang tuntut ilmu. haiih. Nasib lah dapat lecturer macam saya. Tak datang kelas, dapat lah 'something' dari saya.:D


 Owhh, beberapa tahun kebelakangan ni, musim tengkujuh di Terengganu dah tak macam dulu dah. Dulu kalu akhir2 tahun macam ni semua duk rumah main banjir. Tak ada nak buat. Paling2 syiok pun rebus ubi kayu, makan dengan nyior, minum air kopi.*grluupp*Sedapnya!. Sekarang musim tengkujuh satu rahmat. Sebab ada Monsun Cup. Ala, yang main kapal layar tengah2 hujan ribut tu. So ada lah aktiviti sikit penduduk Terengganu. Rezeki pun tak putus, ada juga masuk hasilnya. Pelancong pun ada lah yang nak datang walaupun hujan ribut bagai. Tapi, saya pun tak pergi tengok pun lagi. Dah habis belum ek Monsun Cup ni?? hehe.

Dalam seronok2, ada yang tak best nya. Dalam tak bestnya, ada juga seronoknya. Fair lah tu. Kan sesuatu yang Allah jadikan ada baik dan buruknya. Nikmatilah sepenuhnya. Semoga tengkujuh kali ini tidak membawa malapetaka kat siapa2. Dan berhati2 lah di jalan raya. Dan sesiapa yang berpeluang main bah, hati2 juga. Saya dah bertahun2 tak main banjir, sebab kampung saya dah tak banjir sejak awal 90an. Mak saya kata zaman dulu2 time banjir kat kampung sangat seronok berperahu segala. Jeles sungguh. Sekarang tak banjir dah, duduk rumah je tengok tv. Tak mencabar langsung. huhuhu. Tapi ok lah tu. Kalau lah masih banjir, agak2 saya 24jam berendam dalam banjir. hahaha:D

2 comments:

idah @mama izzya said...

gong badok dah panas..
jemur baju sure kering ork...

mieyza said...

owhh yeke?? kat sini pun dah berenti kejap hujan, tapi tgk langit mcm nak sambung je marathon malam ni..haha

© The Colorfull of Mieyza's Life | Template By Blog Bingkisan Hati