tekan jangan tak tekan!

Saturday, October 23, 2010

Merabang di petang Sabtu

Petang sabtu yang panas. Panas macam nak hujan. Alhamdulillah, Allah turunkan hujan di bumi Terengganu ni agak kerap kebelakangan ini, selepas di uji dengan kepanasan yang agak di luar kebiasaan 2,3 bulan yang lalu. Biasalah, dah nak beralih musim. Dah semakin menghampiri musim tengkujuh. Haiik, macam duk oversea pulak ada musim2.haha.:D  Sana ada 4 musim, sini ada 2 musim. Musim panas, musim tengkujuh. Dah masuk musim tengkujuh nanti siap lah. Bak kata orang Terengganu, hujan tak celik mata. Maksudnya hujan je memanjang, langsung tak ada matahari dah. Tiba waktu tu, tak kering lah baju2 yang bersidai. Berlonggoklah baju2 kotor. Dan yang paling syok, BANJIR. huhu. Kat kampung saya ni memang dah bertahun2 tak rasa 'nikmat' banjir. Mungkin sebab sistem perparitan yang memang tip top, even thou' memang sangat berdekatan dengan sungai Terengganu. Tapi bagi kawasan2 yang selalu banjir tu pun bukan nikmat sebenarnya. Seksa dan sengsara bila terpaksa pindah barang2 ke tempat lain. Lumpur lagi yang mengotorkan kawasan. Plus, banjir juga boleh menjadi sangat bahaya yang boleh mengancam nyawa. Memang lumrah, masuk je musim tengkujuh, memang ada yang terkorban, especially anak2 kecil yang leka main air. So, tolong lah wahai ibu bapa sekalian, jaga anak2 masa musim banjir nanti. Ishh, macam iklan khidmat masyarakat pulak. Hahaha.

Punyalah panjang mukadimah. hehehe. Okeh, sebenarnya tak ada apa pun yang nak dibebelkan. Cuma ada sedikit terselit perasaan yang kurang seronok. Benci. Nak marah. Nak melenting. Pada siapa? Kerana apa? Biarlah rahsia. Malas nak fikir. Masing2 dah besar. Bila rasa bijak sikit, rasa cerdik sikit, mula lah hilang rasa hormat. Bajet engkau tu OK sangat ke. Menyampah betul. Rasa apa yang dia buat semua betul. Ahh, Lantak lah. Yang penting aku tak susahkan Engkau pun.

Itu saja. Sekian terima kasih.

1 comment:

as_arsenik said...

aik bekeng nya..apakah sudah berlaku??

© The Colorfull of Mieyza's Life | Template By Blog Bingkisan Hati