tekan jangan tak tekan!

Saturday, October 9, 2010

Homemade Chocolate vs Beef Lasagna

walla..title persis menu restoren Italia..haha

Okeh, hari ni adalah hari masak2 sedunia. hehe. Setelah beberapa lama tertangguh, akhirnya jalan juga project terbaru saya dan Ziana, Homemade Chocolate!. Mula menanam cita2 eceh-ceh nak buat coklat ni lepas makan coklat buatan kak yus masa raya kat rumah Kak Ros. Terus jatuh cinta. Terus plan2 nak buat. Tapi nya lama lah juga tempoh masa nak buat tu. Macam2 halangan. Asyik tertangguh2. So hari tu dengan penuh semangat pergi ke kedai bakery Mee Soya untuk dapatkan barang buat coklat.

Tapi memandangkan kami tidak mempunyai sebarang ilmu pun dalam pembuatan coklat ni, makanya gigihlah saya mencari ilmu segera di internet. Sampai juling mata cari kat Youtube dia punya method. Rupanya tak berapa nak senang juga nak buat coklat ni. Kena guna coklat Compund, bukan coklat masakan biasa. Lepas tu kena ada 'Tempering' teknik pulak. Kena check suhu lagi pakai termometer. Haiih.Sungguh rumit rasanya bagi kami yang tak dapat belajar secara formal ni.hukhukhuk!

potong dulu kecik2..see, coklat dah cair sebelum di panaskan sebab cuaca yang membahang.

Hai Love and Mr Bear..




So lepas berpenat lelah, hasilnya honestly tidak seperti yang kami mahukan. Tapi masih sedap untuk di makan. Cuma tak rasa macam coklat yang kami makan hari tu. Dan macam mudah cair. Tapi sedaplah sebab ada chunky almond yang mewah kat dalam. Cuma masih tak sama dengan coklat hari tu. Nampak? Ada unsur2 kecewa dalam perenggang ini. Tak apa lah, boleh cuba lagi. Moralnya, masuklah kelas dulu sebelum buat lagi kerja remeh temeh ni. Remeh temeh tapi menSeronokkan. hehehehe

Tengah2 syok buat coklat, haruslah kami kelaparan. Sebab balik dari office, tanpa makan minum terus gigih ber-kung fu di dapur. Jadi saya pun terfikirlah mahu buat Lasagna sebab daging kisar dan kepingan lasagna masih ada sikit berbaki. So sementara coklat keras dalam peti, saya pun memulakan operasi buat Beef Lasagna. Walaupun mungkin tak sesedap kat restoren, tapi saya memang suka buat sendiri ini makanan sebab boleh letak daging berkilo2..haiiip, tipu lah berkilo2. tapi lebih mewah daging lah berbanding kat secret recipe..hihihi

First step before lapis2 dengan lasagna

Dah selamat masuk oven..

Siap sudah..! Taraaa!!!

aikk..masuk ke pinggan jadi bersepah2. tiada lagi lapis2..

tinggal 2/3 lagi..

okeh, hampir habis..

Paling menarik, Lasagna yang saya masak dalam aluminium foil case tu di habiskan oleh hanya kami berdua. Hebat bukan perut kami. haha:D. Lapar punya pasal. Yang kelakar, sambil2 ziana mengira dah berapa ribu riban kalori yang masuk ke perut hari ini, sambil2 tu dia menyuap sampai 3X tambah. haha. Owhh lupa, dia sekarang sangat expert dalam mengira2 kalori ni, lepas dengar Talk kat HSNZ hari itu. gegegege.

kosong sudah..selamat masuk ke perut Ziana and Mieyza..burpppp..excuse me..:)

ini lah rakan persubahatan dan pe-lahap-an saya, Sharifah Norziana. hahaha!

1 comment:

a.R.e.I.d said...

Yer... Ziana memang hebat mengira kalori walaupun dia sebenarnya tak kisah pun berapa ribu kalori yang dia telan... Yang penting dia kira okayy... It is not about what u eat but what u count... Itu adalah trademark ziana.... hahahahah

© The Colorfull of Mieyza's Life | Template By Blog Bingkisan Hati